előző kép
következő kép
 

Mád

III. Károly 1737-es rendelete alapján a Tokaji borvidék volt a világon az első, földrajzilag körülhatárolt, védett és osztályozott, zárt borvidék. Legkiemelkedőbb termőhelyei közül mi Mádba szerettünk bele, ahol otthont kerestünk az erről, a különleges összetételű termőhelyről származó borok és hozzájuk készített ételeink számára. Helyszínünk valóban történelmi jelentőségű, ahhoz a borhoz, melyet manapság kóstolhatunk, erről a különleges termőhelyről 10 millió évvel ezelőtt a Pannon-tó környezetében olyan vulkáni folyamatoknak kellett történnie, melyek egy kivételes talajösszetételt hoztak létre.

Itt él és alkot Szepsy István, akinek borait meghatározó londoni éttermekben kínálják, aki bekerült a Wine People című könyvbe (28 termelő a világ összes tájáról), akiről Jancis Robinson azt mondta „lángelme”, aki munkásságával elérte, hogy a furmintról úgy nyilatkozzanak a Wall Street Journalban „egymagában rendelkezik a világfajták összes erényével”. Sorolhatnánk számtalan elismerést, díjat, kitüntetést, de ami a legfőbb, itt személyesen találkozhatunk ezzel a csodálatos emberrel, aki úgy beszél a tájról, a szőlőről, a borról, hogy arra nem tudunk nem odafigyelni.

Mádi helyszínünk a Mádi Udvarház, mely helyt ad borvacsoráinknak, ahol az ételsor úgy készül, hogy a kóstolni kívánt borok élvezeti értékét a legmagasabb fokra emeljék. Az ételeket szakértő csapat alkotja, összekóstolja, - akár többször is - és csakis a legkiválóbb párosítások kerülhetnek vendégeink tányérjára. Az összekóstoláson a borász főszerepet kap, hiszen elsődleges a bor karakterének erősítése és mi szeretnénk méltón képviselni ételeinkkel eme csodálatos borokat. Természetesen tudjuk, hogy a tökéletes párosítás nemcsak az ételtől és a bortól függ, hanem a ház hangulatától és nem utolsó sorban vendégeink kedélyállapotától is, ezért igyekszünk a tőlünk telhető legmelegebb környezetben a legnagyobb odafigyeléssel törekedni az összhangra.

 

Galéria